Skip to main content

Duurzaamheid ’saai’, maar niet als je experiment doet

Leerlingen van het Da Vinci College werken met plezier aan opdrachten

„Komt hij weer met zijn duurzaamheid, zullen jullie wel denken”, zegt wethouder Coen Lageveen als hij leerlingen van het Da Vinci College woensdagochtend toespreekt. Duurzaamheid klinkt inderdaad niet spannend, beamen een paar jongeren later. Het wordt voor de meesten pas leuk als ze een experimentje mogen doen.

Op het parkeerterrein bij de AH XL in Purmerend staat ’De Jouw Energie van Morgentruck’. Hierin krijgen leerlingen van de Purmerendse middelbare school deze dag praktijkles van studenten en een docent van de Rijksuniversiteit Groningen die met de bus het hele land doorreizen. 

Klasgenoten Liv de Vries en Myrte Versteeg uit 3 vwo proberen een lichtje te maken. Ze solderen een lampje aan een rode en zwarte draad die vastzitten op een metalen plaatje. Als dat gelukt is en ze vervolgens in het plaatje knijpen gaat het lampje branden. „Zonder batterij of aandrijfveer. Heb je een idee hoe dat kan? Het is jouw eigen knijpkracht die de energie opwekt. Heel duurzaam dus”, zo leggen de begeleiders uit.

Interessant

De meiden geven aan dat ze niets met techniek hebben. Toch hebben ze met plezier aan de opdracht gewerkt. „Ik vind het wel interessant”, zegt Myrte, „maar ik zie mezelf later niet in de techniek werken. Het lijkt me te lastig.” Daar sluit haar vriendin bij aan. „Ik snap er weinig van. Dus nee ik ga later iets heel anders doen. Het liefst ga ik met dieren werken.” Myrte wil onderwater bioloog worden. ,,Maar we moeten ons vakkenpakket nog kiezen.’’ 

Luka Zashovski en Yoeri de Beer vinden het maken van het lampje een makkie. Vooral Luka is geïnteresseerd in techniek. Thuis is hij regelmatig bezig met programmeren. ,,Dat heeft ook met techniek te maken, maar is natuurlijk iets heel anders dan solderen’’, zegt hij terwijl hij toekijkt hoe zijn klasgenoten uit 4 vwo een poging wagen. Het gaat de jongens vrij goed af als ze goed naar elkaars aanwijzingen luisteren.

Innovatie

De praktijkles is onderdeel van de Week van Duurzaamheid. Tot en met 14 oktober is er voor inwoners van gemeente Purmerend van alles te doen rondom de thema’s duurzaamheid en innovatie. De gemeente Purmerend biedt deze activiteiten samen aan met lokale bedrijven, organisaties, scholen en inwoners.

Het project ’Biodiversiteit op het boerenerf’ ging deze woensdag in de Beemster van start en is ook onderdeel van de Week van Duurzaamheid. Wethouder Coen Lageveen plaatste samen met boer Stefan Köhne een nestkast op zijn boerderij in de Beemster. Samen met de agrarische natuurvereniging Water, Land & Dijken wordt een eerste stap gezet voor een betere leefomgeving voor dieren die leven op en rond boerenerven binnen de gemeente.