Skip to main content

Tips van de klimaatburgemeester #1: Water besparen

BLOG #1 – Lieke Creemer is klimaatburgermeester in gemeente Purmerend. In aanloop naar de Week van Duurzaamheid deelt zij in een serie blogs handige tips voor thuis. Deze keer: water besparen.

Waarom ik klimaatburgemeester ben geworden? Omdat ik natuurlijk iets met het klimaat en de natuur heb. Als kind al. Fanatiek als ik was, zaaide en oogstte ik op de schooltuinen in Amsterdam.

Later op de middelbare school leerde ik dat door toedoen van de mens de aarde opwarmt. En dat vond ik niet oké. Niet dat ik toen al heel bewust mijn voetafdruk probeerde te verkleinen, nee, later pas toen ik kinderen kreeg, kwam het besef dat ik iets moest doen.

Tip #1 Afvoerwater besparen
En wat doet u zelf dan mevrouw? Ik spaar water! Huh, hoe dan? Ik word nog net niet uitgelachen als ik uitleg hoe ik dat doe. Wist je dat wij gemiddeld 130 liter drinkwater per persoon per dag gebruiken?

Daarvan spoelen we meer dan 30 liter door het toilet. Dus vang ik het water op dat nog niet warm is als ik de douche instap. Dat is in mijn huis wel 5 liter! En dat water gebruik ik om het toilet door te spoelen. Stel je voor 365 maal 5 is 1825 liter bespaard! Dat is best de moeite waard, stel dat meer mensen dit doen! Wat een gek idee, dat gaan wij thuis nooit doen, is een reactie. Kwestie van wennen, zeg ik dan. Het is maar dat je het weet.

Lees hier ook blog #2 van klimaatburgemeester Lieke Creemer.