Skip to main content

Meer dan 50 activiteiten in Purmerend tijdens Week van Duurzaamheid

Van een wandelworkshop richting de Beemstergaard, gastlessen op scholen over gezond drinkwater, een presentatie over zwerfafval van Purmerender Dirk de Groot tot een Rad van Duurzaamheid in de Markthal met als hoofdprijs een elektrische fiets. Tijdens de Week van Duurzaamheid van 8 tot en met 14 oktober is er voor inwoners van gemeente Purmerend van alles te doen rondom de thema’s duurzaamheid en innovatie. De gemeente Purmerend biedt de activiteiten samen met lokale bedrijven, organisaties, scholen en enthousiaste inwoners aan.

Met het organiseren van de Week van Duurzaamheid maken inwoners op een leuke en toegankelijke manier kennis met het duurzame aanbod in hun eigen gemeente. Vrijwel alle activiteiten zijn daarom gratis. De Week van Duurzaamheid wordt op 8 oktober afgetrapt tijdens het werk- en leerfestival Waterland Werkt.

Wethouder Coen Lageveen over de Week van Duurzaamheid: “Verschillende bedrijven en organisaties uit Purmerend doen mooie dingen rondom duurzaamheid. De Week van Duurzaamheid is dé ideale kans voor hen om aan alle inwoners te laten zien wat ze allemaal in huis hebben. Zo zetten we het begrip ‘duurzaamheid’ echt op de kaart.”

Tijdens de Week van Duurzaamheid zijn er op het terrein van de deelnemende organisaties zelf verschillende activiteiten te doen. Zo kunnen bezoekers bijvoorbeeld een rondleiding krijgen bij biowarmtecentrale de Purmer of een proefrit maken bij één van de deelnemende autobedrijven.

De Markthal staat centraal voor informatie over duurzaamheid

Daarnaast kunnen inwoners ook de hele week langskomen voor activiteiten in de Markthal. De gemeente geeft informatie over duurzaamheidsleningen, gasvrij maken van de Proeftuin en het Nationaal Isolatie Programma. Inwoners kunnen hoge subsidies krijgen met een minimale eigen bijdrage. Verder is bijvoorbeeld de workshop ‘Verduurzamen of verhuizen?’ te volgen. Ook kunnen kinderen meedoen met een kleurwedstrijd en hun kleurplaat inleveren in de Markthal. De winnaars worden woensdag in de Markthal bekendgemaakt. Daarnaast is er voor bezoekers in de Markthal een Rad van Duurzaamheid. Iedereen maakt kans op verschillende prijzen: van een bespaarstekker tot een elektrische fiets.

Kookwedstrijd

De Week van Duurzaamheid wordt op zaterdag 14 oktober feestelijk afgesloten met een gevarieerd programma in de Markthal. Er zijn verschillende workshops en bezoekers maken hier kennis met elektrisch vervoer. Ook is er voor kinderen van alles te doen: zo kunnen ze bijvoorbeeld een boot bouwen van afval. Daarnaast is er een spannende kookwedstrijd met streekproducten, georganiseerd door de Rotary Club Purmerend-Polderland. De hapjes worden tijdens deze dag verkocht aan het publiek en de opbrengst gaat naar een goed doel.

Alle activiteiten

Meer informatie over het Rad van Duurzaamheid, de kleurwedstrijd en alle andere activiteiten is te vinden op: weekvanduurzaamheid.nl/purmerend

Over de organisatie

De Week wordt georganiseerd door de gemeente Purmerend in samenwerking met Platform Duurzaam Nederland. Dit is een organisatie die overheden en organisaties ondersteunt bij het verduurzamen van hun dorp of stad.