Skip to main content

Tips van de klimaatburgemeester #2: Mag het een truitje minder?

BLOG #2 – Lieke Creemer is klimaatburgermeester in gemeente Purmerend. In aanloop naar de Week van Duurzaamheid deelt zij in een serie blogs handige tips voor thuis. Deze keer: truitje minder.

De mode-industrie is een van de meest vervuilende industrieën, de manier waarop kleding gemaakt wordt, is heel schadelijk voor het milieu en dan heb ik het nog niet eens over Fairtrade.

Er is zoveel kleding te koop voor weinig geld. We kennen allemaal de verleiding; advertenties op Facebook en Insta, de etalages van kledingwinkels, de markt.

Daardoor is kleding een wegwerpproduct geworden. Ik las dat in een gemiddelde kast 150 tot 200 kledingstukken hangen. En dat een jurk, trui of broek maar zo’n 7 keer gedragen wordt en dan in de afval verdwijnt.

Ik schrok; ik draag mijn kleren toch heel lang? En ik heb toch veel minder kledingstukken? Nou, valt dat even tegen! Ik tel er 163 maar dan heb ik wel mijn ondergoed meegeteld😉 Dan valt het dus wel weer mee. Maar toch.

Tijd om eens kritisch te kijken. Maar wat doe ik dan met de kleren die ik niet meer draag maar die nog wel mooi zijn? Naar de Kringloop, weggeven of in de kledingcontainer stoppen? Heb ik moeite mee dus doe ik niets. En koop ik af en toe iets nieuws, tweedehands, dat wel.

Tot ik de kledingketting in Purmerend ontdekte. Het idee is simpel: (grote) tassen gevuld met kleding​ reizen langs een route; langs alle deelnemers in een bepaalde stad of wijk. In mijn kledingketting is dat Purmerend en vlak daarbuiten.

Komt er een tas bij je langs? Neem eruit wat je leuk vindt en stop erin wat je kwijt wilt. Natuurlijk wel schoon en heel. Vervolgens breng je de tas naar degene na jou op de lijst.

Zo heb ik al mooie kleding gescoord en raak ik de kleren waarop ik ben uitgekeken op een goede manier kwijt. En het kost niets!

www.clothingloop.org 

Lees hier ook blog #1 van klimaatburgemeester Lieke Creemer.