Skip to main content

Interview met Michel Geijssens Week van Duurzaamheid special

“Nu kunnen we de vaart erin houden!”

Zelfs als het woord vleermuizen je een beetje doet huiveren: als je met stadsecoloog Michel Geijssens praat, krijgen diezelfde beschermde beestjes ineens een hoge aaibaarheidsfactor. De enthousiaste stadsecoloog zorgt er al bijna vijftien jaar voor dat gemeente Purmerend een voorsprong heeft op het gebied van natuurvriendelijk bouwen en gemeente breed natuuronderzoek. 

Michel is een van de drie stadsecologen die gemeente Purmerend rijk is. Hij houdt zich sinds 2010 bezig met alle soorten planten en dieren die in de gemeente Purmerend voorkomen. En dat zijn er (gelukkig) nogal wat. Michel: “Stadsnatuur is belangrijk voor de leefbaarheid van de stad en het welzijn en de gezondheid van de inwoners. Natuur maakt de stad niet alleen mooier en prettiger leefbaar, maar vergroot ook de biodiversiteit, biedt verkoeling en vangt water op. Als stadsecoloog geef ik advies om de stadsnatuur zoveel mogelijk te versterken. ” 

Wat heb je in huis?

Veel mensen weten niet dat de natuur vaak dichterbij is dan ze denken. Michel: “In de spouwmuren en onder dakpannen van de woning kan zich van alles bevinden: vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen. Daar merk je weinig van, totdat je de woning gaat verduurzamen. Volledige spouwmuurisolatie mag bijvoorbeeld alleen als zich daar geen beschermde diersoorten bevinden. Daar hoeven bewoners zelf overigens geen stappen voor te ondernemen. Medewerkers van de gemeente Purmerend regelen dit.” Tijdens de Week van Duurzaamheid kunnen inwoners van Purmerend en Beemster met al hun vragen over flora en fauna in de stad terecht bij Michel en zijn collega-stadsecologen Margriet Kleiman en Barend de Boer. Michel: “Barend geeft excursies in een prachtig stukje verborgen groen in Baanstee-Noord.” Als je nieuwsgierig bent naar welke dieren mede-inwoner zijn van de marktstad, dan ben je van harte uitgenodigd in de stand in de Markthal waar Michel en Margriet de FloraFaunaCheck zullen demonstreren. Michel: “De FloraFaunaCheck is een voor iedereen toegankelijke app waarmee je in één oogopslag kunt zien wat er in en rondom jouw woning groeit, vliegt en trippelt. Het is ontzettend leuk en interessant om die app te bekijken!” 

Haal een paar tegels uit de tuin

Stedelijke vernieuwingen en gebiedsontwikkelingen kunnen wat Michel betreft prima samengaan met aandacht voor natuurbescherming. “Daar kunnen wij als gemeente Purmerend veel aan doen door bijvoorbeeld natuurinclusief te bouwen, maar we doen ook een beroep op de inwoners. Haal eens een paar tegels uit de tuin en zet er bijvoorbeeld een mooie vuurdoorn in. Met een kleine aanpassing doe je de natuur én jezelf een enorm plezier. Zo vergroten we samen de kwaliteit van de stad als leefgebied voor de dieren, de planten, maar ook voor onszelf.”

Trots

Michel is er trots op dat hij een steentje bijdraagt aan zijn stad. Michel: “Gemeente Purmerend is buitengewoon actief op het gebied van vergroening en verduurzaming. Zo verwachten we dat we nog dit jaar, na goedkeuring door Omgevingsdienst Noord-Holland Noord, als een van de eerste gemeenten in Nederland het Soortenmanagementplan kunnen gebruiken. Dat is een gebiedsbrede aanpak die niet alleen een grotere overlevingskans van beschermde dieren oplevert, maar ook zorgt voor een efficiëntere aanpak.” Hij vervolgt: “Als je de natuur wilt beschermen, dan moet je het iedereen zo makkelijk mogelijk maken, tegen zo laag mogelijke kosten. We houden als gemeente lekker de vaart erin. Het zou namelijk eeuwig zonde zijn als er soorten verloren gaan: want zie ze dan maar eens terug te krijgen!”