Skip to main content

Interview Jeroen Adolfs voorzitter Stichting Wereldwinkel over Fair Trade Purmerend

Op de koffie bij Wereldwinkel Purmerend

Als er iemand staat te popelen om bezoekers in de Markthal te ontvangen tijdens de Week van Duurzaamheid, dan is het Jeroen Adolfs wel. De voorzitter van stichting Wereldwinkel Purmerend kijkt ernaar uit om onder het genot van een vers kopje koffie iedereen uit te leggen waarom eerlijke producten zo belangrijk zijn. 

Op een steenworp afstand van de Markthal ligt de gezellige en kleurrijke Wereldwinkel. Vlak achter de Sint-Nicolaaskerk in het centrum van Purmerend zijn de meest bijzondere artikelen van culturen uit de hele wereld te vinden. Jeroen: “In de wereldwinkel verkopen we fairtrade-producten van kleinschalige producenten in ontwikkelingslanden. Wij zorgen ervoor dat zij een eerlijke prijs voor hun product krijgen, de arbeidsomstandigheden veilig en menswaardig zijn en dat er wordt geïnvesteerd in opleiding en de gezondheidszorg. Wereldwinkels werken aan een eerlijker verdeling van welvaart in de wereld. Dat doen we onder andere door een duurzame relatie met de makers van de producten aan te gaan.” 

Kleurrijke kunst

Oude wasmachines, kapotte koelkasten en kachels: een grote groep ontwerpers maakt van restmateriaal de meest exotische kunstvoorwerpen. Jeroen: “We verkopen originele, ambachtelijke producten uit Azië, Afrika, Zuid-Amerika en Europa die vaak uit gerecycled materiaal bestaan. Sommige artikelen worden volgens eeuwenoude gebruiken gemaakt.” Het team van Wereldwinkel Purmerend bestaat uit meer dan dertig betrokken vrijwilligers. Jeroen: “Bijna ieder product heeft een bijzondere geschiedenis, dat maakt het extra uniek om te geven en te krijgen. Onze vrijwilligers maken tijd om de verhalen achter onze producten met de klanten te delen.” 

Zelf bijdragen aan een betere wereld

Jeroen is blij dat het gedachtengoed van de wereldwinkels door steeds meer mensen wordt omarmd. Jeroen: “Door te kiezen voor een product dat gemaakt is met respect voor mens en milieu kunnen we zelf een bijdrage leveren aan een betere wereld. We zien dat steeds meer mensen zich daarvan bewust zijn.” Hij vervolgt: “Een meer eerlijke verdeling van welvaart in de wereld is niet alleen in het belang van degenen die achtergesteld zijn, maar ook in ons eigen belang. Want mensen die het ergens slecht hebben, gaan op zoek naar een betere plek. Dat zie je op grote schaal gebeuren.”  

Film

Wereldwinkel Purmerend maakt niet alleen deel uit van het uitgebreide programma in de Markthal, maar heeft ook de handen ineengeslagen met Filmhuis Purmerend. “Op 6 en 10 oktober is in Filmhuis Purmerend de film ‘Onder het Maaiveld’ te zien. Dat is een fascinerende documentaire over alles wat er vlak onder onze voeten in de aarde leeft en hoe die flora en fauna met elkaar communiceert. Geloof me: als je deze film gezien hebt, kijk je nooit meer hetzelfde naar de plek waar we dagelijks gedachteloos overheen lopen.”

Op de koffie

Jeroen roept niet alleen inwoners, maar ook bedrijven en organisaties die fairtrade ondernemen op om tijdens de Week van Duurzaamheid naar zijn kraam in de Markthal te komen. “Gemeente Purmerend heeft zich positief uitgesproken over eerlijke handel. We zijn daarom bezig een fairtrade gemeente te worden. Om dit predicaat te krijgen, is het belangrijk dat bedrijven en organisaties die fairtrade producten actief ondersteunen, zich registreren. In de Markthal kunnen wij deze registratie verzorgen, zodat Purmerend zich hopelijk volgend jaar al officieel een fairtrade gemeente mag noemen. Vanaf maandagmiddag 9 oktober om twaalf uur zitten we de hele week klaar met een vers kopje koffie. Fairtrade natuurlijk!”